2014. szeptember 29., hétfő

Miért nem szerettem a nova (noha ) szőlőt szedni?

A Bihari Hegyközben javában folyik a szüret.A szép és napos időt kihasználva sokan már szüreteltek vagy szüretelni fognak.Nagyapám nem tudom miért október 10 és 20-a között szüretelt.Az 1960-as években általában nagyon szép idő volt szeptemberben és október első felében.Az egyik nagy problémám volt a nova szőlő szedése.Milyen a nova vagy noha szőlő?
Nova (noha ) szőlő a Cigány-hegyen.

Van egy nagyon rossz tulajdonsága a nova szőlőnek : ha megérik minden szeme leesik ,lepereg ,ha megérintjük.Nagyapám általában nekem a nova szőlősorokat jelölte ki.Mondanom sem kell,hogy nem kitörő lelkesedéssel fogtam hozzá a szőlő szedésnek,mert állandóan lemaradtam.Kaptam sok fricskát,de azért csak segítettek a többi szőlő szedők.Több módszert alkalmaztunk a nova szőlő szedésnél,de gyakorlatilag eredménytelenül.Nagyapám ha látta hogy elfogyott a türelmem,akkor más munkát adott.Nem szerettem szedni a nova szőlőt ha eső után kellett kiszedni a szőlő tőkéje alól.

Ma már nem szedek nova szőlőt ,mert nekünk nincsen.Nagyváradon élek és már itt sincs sok szőlő.A szőlő termesztése háttérbe került a Bihari Hegyközben is.Egyre kevesebben termesztenek szőlőt,mely aggasztó lehet a jövőre nézve.a jó hír az lehet,hogy minden településen megtartották vagy megtartják a Szüreti Bált.Remélhető hogy a szőlőtermesztés nem fog eltűnni a Bihari Hegyközből?Remélem nem fog eltűnni,mert szeretik a szőlőt és a bort a hegyköziek.Nagyon jó szőlőtermesztők voltak és maradnak a Bihari Hegyköziek.

Volt vita arról hogy jó vagy nem jó termeszteni a nova vagy noha szőlőt.Nagyapámnak kevés ilyen szőlője volt,melynek nagyon örvendtem.Állítólag gyenge minőségű a bor belőle.A Wikipédián ez olvasható : 
Sépajnoah.JPG 
A Noah a leggyengébb minőséget adó, erős labruska (róka) mellékízű, direkt termő szőlőfajta. Az Amerikában honos Vitis labrusca és Vitis riparia ősöktől származó Hartford és Taylor fajtákból 1896-ban Otto Wasserzicher állította elő. Jelentős nemzetközi termőterületei USA, Franciaország, Románia, Horvátország, Olaszország és Ausztria szőlő- és bortermelő vidékein fekszenek, de az európai termőterületekről fokozatosan kiszorul. Magyarországon régebben a Nyugat-Dunántúlon és Heves megyében termesztették. Telepítése, pótlásra való felhasználása évtizedek óta tilos, a jelenlegi Bortörvény rendelkezése alapján tőkéit 2000 végéig ki kellett vágni.
Hasonnevei: Belo Otelo, Charvat, Flaga Alba, Fraga, Noa, Noé, Noka, Noha, Nova, Nove, Otelo Belo, Tatar Rizling.
Forrás : hu.wikipedia.org
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése